Wat doen we het toch goed hè, voor onze kinderen? We geven ze liefde, gezond eten en aandacht. Maar hoe zorgen wij voor hun ogen?
Vlogs, games, tv,… kinderen beleven steeds meer via beeldschermen. Een smartphone of tablet is altijd bij de hand. Wist je dat bijziendheid over de hele wereld – en dus ook in België – razendsnel toeneemt? Het komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor, en ook de mate van bijziendheid neemt toe. Het is een risico voor elk kind. Gelukkig kunnen we daar samen iets aan doen.
Wat als we dat niet alleen konden corrigeren, maar ook afremmen? Op dit moment bestaat er nog niets dat de progressie van myopie bij kinderen kan stoppen. We kunnen er enkel aan werken om het te vertragen.
Waarom gezonde kinderogen belangrijk zijn:
Bijziendheid (veraf slecht zien) lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar wist je dat een bril niet altijd goed genoeg is voor elk kind? Een bril remt namelijk bijziendheid niet af. En wanneer bijziendheid op jonge leeftijd blijft toenemen, loopt je kind een groter risico om later slechtziend te worden of ernstige oogziektes te krijgen. Met de nieuwste oplossingen kan je voor hun ogen zorgen.
Wanneer behandelen?
Er zijn enkele individuele factoren die een belangrijke rol spelen:
- Leeftijd: Hoe jonger een kind myopie heeft, hoe sneller de myopie erger wordt.
- Familiegeschiedenis: Een kind met 1 of 2 myope ouders zal het snelst progressief zijn.
- Visuele omgeving: Veel nabijwerk, een korte werkafstand (<20cm) voor meer dan 45min.
- Etniciteit: Aziaten gaan bijvoorbeeld sneller myopie progressie hebben.
- Binoculair zicht: afwijkingen in de samenwerking tussen de 2 ogen.
Wat kunnen wij voor jouw kind doen?
Als oogspecialist kunnen wij een aantal behandelingen aanbieden die de toename van bijziendheid kan afremmen: myopie management. Door hier op tijd mee te beginnen kan de ontwikkeling van myopieprogressie tot worden gereduceerd. Door hun speciale optisch design creëren deze lenzen een beetje perifere waas die de retina groei gaat vertragen.
Op dit moment zijn wereldwijd de meest effectieve opties:
- Orthokeratologie of nachtlenzen
- Zachte speciale multifocale lenzen of daglenzen
- Harde, semi-sclera of hybride speciale multifocale lenzen
- Druppelmedicatie: atropine 0.01%
We bieden een behandelplan op maat en volgden hiervoor speciale trainingen. Na een oogcheck en een risicoanalyse kun je bij ons terecht voor gespecialiseerd advies over de best passende oplossing om bijziendheid te remmen. Wij doen steeds een uitgebreide anamnese, brilmeting, onderzoek met de biomicroscoop en topograaf. Ook werken we hiervoor nauw samen met oogartsen. Bespreek daarna samen met ons welke optie het meeste geschikt is.
Wij zoeken naar kindvriendelijke
oplossingen: comfort, handling, veiligheid en vrijheid staan hier voorop!
Er wordt vaak gedacht dat kinderen geen contactlenzen kunnen dragen, maar de meeste kinderen gaan juist heel goed. Het is belangrijk dat de hygiëne routines strikt in acht genomen worden en er regelmatig controles plaatsvinden. Lees meer over contactlenzen bij kinderen.
Kan dit ook voor jouw kind?
De sterkste toename van bijziendheid vindt meestal plaats bij kinderen tussen de 6 en de 17 jaar. Op deze leeftijd gaat het oog sterker groeien en kan de aslengte blijven toenemen. Maar ook hierna kunnen behandelingslenzen nog een positieve invloed hebben. Normaal stabiliseert de bijziendheid rond de leeftijd van 20-25 jaar maar in sommige gevallen kan het later zijn. Dit hangt van de progressie van elk kind af. Voor de begin- en einddatum is dus geen specifieke, vastgestelde leeftijd.
Nog enkele tips:
- Het leefpatroon aanpassen:
- beperk nabijwerk
- hou voldoende leesafstand
- ga voldoende naar buiten in het zonlicht
- pas de 20-20-2 regel toe: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken, 2u per dag buiten spelen
- Laat de ogen regelmatig nameten