vormstabiele lenzen
Vormstabiele lenzen staan bekend onder het begrip 'harde' lenzen. Het is een relatief kleine lens waarvan de diameter ongeveer 1 centimeter is. Vormstabiele contactlenzen worden ten onrechte veel te weinig toegepast vanwege te weinig kennis en skills. Het zijn altijd maatwerk lenzen en vragen nog meer precisiewerk dan de meeste zachte lenzen. Het vergt daarom heel wat kennis en ervaring om ze goed aan te meten bij de patiënt.
Als contactlensspecialist zijn wij steeds op de hoogte van deze nieuwe technologieën en investeren wij in betere apparatuur om dergelijke lenzen te kunnen aanmeten. Zo beschikken wij over een Pentacam die de bolling aan de voorkant en achterkant en de dikte van het hoornvlies meet, maar ook over een corneatopograaf zoals de Medmont. Hierdoor is het mogelijk een goed inzicht te krijgen in je hoornvlies om vormstabiele lenzen goed te kunnen aanmeten.
Voordelen
Ondanks dat ze minder bekend zijn kunnen in heel wat situaties vormstabiele lenzen veel betere zichtprestaties geven dan zachte contactlenzen, zowel voor ver, tussenafstand als nabij. Ook bij meer droge ogen kan een harde lens beter comfort geven.
- Goede gezichtsscherpte, vooral bij astigmatisme
- Betere correctie bij onregelmatigheden op de cornea
- Minder gevoelig voor een verminderde kwaliteit van het traanvocht
- Levensduur van 1 tot 3 jaar
- Soms goedkoper
- Gemakkelijk om in te zetten en uit te nemen
Nadelen
- Minder geschikt voor zeer gevoelige ogen
- Sneller verlies, bijvoorbeeld bij sporten
- Langere gewenningsperiode (enkele weken)
- Sneller last van vuiltjes achter de lens
Met vormstabiele lenzen is bijna alles mogelijk. Dus als iemand tegen je zegt: "Jij kan geen lenzen dragen omwille van een te bolle oogvorm of te hoge cilinder of sterkte" moet je dit zeker niet geloven. Er kan heel veel met de contactlenzen van nu!