Contactlenzen na oogchirurgie
Na oogchirurgie voor corrigeren van het zicht kan het voorkomen dat het hoornvlies onregelmatig wordt, waardoor het zicht afneemt. Een heel vaak voorkomende problematiek bij de bekende krasjes of radiaire keratotomie die vaak gebruikt werd in de jaren ‘70 en ‘80. In veel gevallen zien we na 20 tot 25 jaar een toename van onregelmatig astigmatisme wat dus zichtproblemen veroorzaakt. Ook na laserchirurgie komt het regelmatig voor dat er onregelmatigheden naar boven komen. Bovendien heeft men meestal na oogchirurgie ook vaker last van drogere ogen.
BEHANDELING
De behandeling richt zich vooral op het verbeteren van het zicht. De behandeling is in grote mate afhankelijk van de mate van vervorming en zal mede afhangen van de visuele hinder die de patiënt ondervindt. Als de vervorming zeer gering is en zich niet in het pupilvlak bevindt, is deze te corrigeren met een bril of contactlens. Bij grotere of onregelmatigere littekens worden speciale vormstabiele lenzen aangemeten. Wanneer deze niet verdragen worden of niet goed passen worden scleralenzen geadviseerd.
Als het dragen van contactlenzen of scleralenzen niet (meer) lukt is soms een hoornvliestransplantatie nodig. Bij deze operatie wordt het centrale deel van het hoornvlies vervangen door een donorhoornvlies. Na een succesvolle operatie kan de gezichtsscherpte goed zijn, maar vaak zijn ook hierna vormstabiele contactlenzen of scleralenzen noodzakelijk voor een optimaal zicht.
CONTACTLENZEN
Als het hoornvlies te onregelmatig gevormd is, kan met een brillenglas onvoldoende gezichtsscherpte verkregen worden.
Een vormstabiele contactlens kan deze onregelmatigheden wel corrigeren. Het doel van een contactlensaanpassing is het verkrijgen van een goede gezichtsscherpte en een goed getolereerde contactlens.
Controles dienen regelmatig uitgevoerd te worden, om te kijken of de lens nog goed past en om de gezondheid van het hoornvlies te bewaken. Een nauwe samenwerking tussen de contactlensspecialist en de oogarts is hierbij noodzakelijk. Het is daarom belangrijk een contactlenspraktijk met voldoende ervaring in de medische toepassing van contactlenzen te bezoeken. Er zijn speciale lensontwerpen ontwikkeld voor deze toepassing, aangezien de standaard vormstabiele lenzen niet op het vervormde hoornvlies zullen passen.
Als tijdelijke oplossing wordt soms het “piggy-back” systeem toegepast. Hierbij wordt een zachte lens aangemeten voor het comfort en daar bovenop een vormstabiele lens voor het verbeteren van het zicht. Bij zeer onregelmatige hoornvliezen geeft een zogenaamde scleralens de beste resultaten.